Sunday quotes about everything

Er flere afgifter løsningen?

ko-900

Mit svar til Etisk Råds seneste forslag om at sætte afgifter på oksekød er hurtigt og kort: Nej! Det virker efterhånden som om, at samfundsløsninger på alt er flere afgifter – det er i hvert fald sådan det synes for forbrugeren med afgifter på alkohol, cigaretter, slik, en overgang fedt og nu måske også kød. De kunne jo lige så godt lave en generel prisstigning på alt, vi køber i supermarkedet med alle de afgifter, der efterhånden er kommet. Hov vent! Der er jo allerede en sådan afgift kaldet ’moms’.

Men spøg til side, så synes jeg, at det langt fra er statens (eller Etisk Råds) opgave at bestemme, hvad vi bør og ikke bør spise – eller snarere hvad vi ikke skal spise, for det ender jo med, at det er sådan, det bliver, når i hvert fald de økonomisk svage ikke længere har råd til at købe den mad, de har lyst til, fordi de fleste dagligvarer efterhånden er blevet tæppebombet med afgifter.

Og så er det da meget fint, at de gemmer det bag grunden ’oksekød er skadeligt for miljøet og en afgift vil nedbringe CO2-udslippet markant’. For jeg tænker umiddelbart, at der er mange andre ændringer, der ville være langt mere effektive i forhold til at skåne miljøet for yderligere forurening. Et hurtigt eksempel kunne være enten regler eller fordele for de, der praktiserer samkørsel. Jeg ser dagligt hundredevis af biler i kø på Randersvej, hvor der blot sidder én eneste person i bilen. Hvis dette blev ændret, ville det ikke kun hjælpe på de lange køer og de manglende parkeringspladser i byerne, det ville også mindske forureningen en hel del, hvis blot halvdelen af bilerne forsvandt.

Men det var et sidespring og blot én af de mere effektive og sikkert også mere folkeligt populære ting, man kunne gøre i stedet for igen-igen at sætte afgifter på vores dagligvarer. Og når de ikke kan gemme sig bag miljøgrunde, jamen så må det jo være fordi, de ønsker at regulere vores forbrug. Og her kommer min indre (og ydre!) liberalist frem og sætter foden i; for det kan på ingen måde passe, at staten skal bestemme, hvad vi skal indtage af fødevarer. Men det er måske bare mig?

Hvad mener I om Etisk Råds forslag?

 

MissConradsen

 

Følg mig gerne på Facebook: HER

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sunday quotes about everything